language
IKAN SALMON MASAK MERAH
 
RATE
You have to log in to rate this recipe.





Ingredients

4 hiris ikan Salmon (salmon steak)
4 sudu besar pes cili
2 sudu besar tomato puri
1 biji bawang kuning - potong bulat
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
sedikit garam, gula dan serbuk kunyit.
minyak untuk menggoreng
sedikit air.

Directions

1. Bersihkan ikan dan lumur dengan sedikt garam dan serbuk kunyit.
2. Panaskan minyak didalam kuali dan goreng ikan hingga hampir garing (jangan garing sangat nanti liat)
3. Blend bawang merah, putih dan halia.
4. Kurangkan minyak menggoreng tadi...tumiskan campuran bawang dan halia tadi hingga naik bau, masukkan pes cili dan tomato puri.
5. Masukkan sedikit air ( ikut kepekatan yang disukai) saya tak suka cair2... :P
6. Tambahkan sedikit gula dan garam jika perlu,  renihkan seketika kemudian masukkan hirisan bawang dan ikan, kacau rata rata.
7. Angkat dan siap dihidang dengan nasi panas panas.( sedap dihidang bersama hirisan timun sejuk )

Coba kau cobaaaaa..jangan tak cobaaa -  la la la la...sedap tau!!

Reviews (displaying 7 of 19 )

From: peach_tart
15:12:02 (December 4, 2009)
rasanye yg akan banyak mencuit tu husband peach,dia suka makan ikan tu,nnt tak sempat habis yg peach punye, ikan tu dah kena kidnap kat jiran sebelah..
From: kenari
14:40:32 (December 4, 2009)
as long as I know la...slice of ikan salmon ni tak lah kecik sangat pun..memang leh makan tuk 2 org!so bbfly ngan mummy main cuit2an lah ye? jgn sampai gaduh berebut sudah ler....ehehehehe. peach : kalu nak wat tuk makan sendiri time adik2 kat sekolah...hahahha..so beli 3 slices jek..kalupeach rasa x cukup tuk peach..leh cuit jiran sebelah punya pinggan....hahahhaha
From: peach_tart
12:10:17 (December 4, 2009)
sekali cuit sebelah hilang..hehee..
11:18:21 (December 4, 2009)
bbfly slalu makan satu slice tu share dgn mummy.. cuit sana cuit sini then habisla.. hehee...
From: peach_tart
20:17:09 (December 3, 2009)
time cuti skolah jer diorg datang,tu pun tak selalu...jauh la katakan..makan depan tv bila semua dah settle kat dapur tu..tak bole nk harapkan adik2 tu,bukannya pandai masak pun..makan pandai la...
From: kenari
14:59:40 (December 3, 2009)
adui geliiiiiiiii cuitan peach nie...ehehehe..ikan salmon ni banyak khasiat dia peach so memang bagus untuk kanak2 juga...oooh peach ada adik 2 org..patut lah peach selalu makan duk depan tv..rupanya ada yang tolong kat dapur tue.... ;)
From: peach_tart
15:43:44 (December 2, 2009)
anak peach sorang jer..dia suka sangat makan ikan..tp adik2 peach ade..salmon slice kat sini bukan besar mana pun..salmon tu kena cuit2 gak,br terasa aura nk makan tu..kenari tak yah risau, cuitan pada salmon tu pasti disentuh dengan selembut lembutnya..hehe...
 
 
© TryMasak, 2009. The TryMasak logo, mascots and tagline are registered trademarks of Geoflex Sdn. Bhd. All rights reserved.