language
PUDING KARAMEL
by iela
 
RATE
You have to log in to rate this recipe.





Ingredients

Untuk gula karamel:
- 1 cawan gula
- 1 cawan air

Untuk adunan puding
- 1 tin susu cair (boleh jugak nak ganti ngan fresh milk tapi iela tak suka guna yg full cream tue, it's too milky...muakss)
- 4-5 biji telur (sape suka telur lebih ley tambah lagi...hee)
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 3 sudu kecil gula (kalau sape suka manis ley lebihkan sket tapi jgn lebih banyak sgt coz gula karamel tue da manis..nant kena diabetes =P)

Directions

1- Mula-mula buat gula karamel tue.. Cairkan gula dengan api sederhana.. gula nie kena kacau selalu sampai la sume gula tue cair n jadik warna coklat. Jangan sampai gula tue over hangus or terover pucat.. nant karamel tak cantik n rasa pun tak sedap.. =)

2- Bila da tukar warna coklat, perlahankan api n terus masukkan air (prepare air tue siap2 kat tepi). take care tau masa masukkan air nie..nant gula tue melotop..=)

3- Lepas da masuk air, besarkan semula api n kacau2 sampai gula dan air tue larut sebati.

4- Kemudian masukkan gula karamel tue kat dasar acuan/loyang  untuk dibakar (bekas tahan panas). Sejukkan dulu pada suhu bilik then keraskan karamel nie dalam peti beku tue.. (klu time iela malas iela tak bekukan pun..jaz sejukkan pada suhu bilik jek)

sambil tunggu tue kita buat adunan puding...

1- Masukkan jek semua bahan untuk puding dalam pengisar (blender) or pengadun (mixer).

2- Kemudian adunkan bahan2 tue sekejap jek.. jaz supaya bahan tue tersebati. Jangan sampai kembang... ketepikan then tunggu sekejap sampai gula sejuk sikit.

3- Sementara tue, sediakan dulang pembakar yang diletakkan air dalam oven (alamak tak tau la pe nama teknik nie.. heh)

4- Bila da ok,  perlahan-lahan tuang adunan puding dalam acuan  gula karamel tadi.

5- Masukkan dalam oven yang beralas dulang pembakar yang ada air tadi dan bakar dengan suhu 160-180 darjah celcius, lebih kurang 40 minit.

6- Then tunggu sambil tengok tv..=D

7- Bila da cukup 40 minit try cucuk ngan garfu tgk da masak ke tak.. hahaa.. klu dah kompem masak then sejukkan sekejap pada suhu bilik.

8- Bila da sejuk, terbalikkan puding ni pada dulang yang leper (better keluarkan dulu air gula karamel tue supaya senang nak terbalikkan)

9- Sejukkan dalam peti ais.. sila menunggu dengan sabar...

10- nyum2 yummy!! jom makan.. =D

Reviews (displaying 7 of 22 )

From: kakiMakan
11:52:04 (March 31, 2011)
pergghh!
From: noranidah
16:34:26 (March 25, 2011)
wah cantikla
From: kenari
14:49:47 (September 2, 2010)
dah tenguk gambar? ;)) tinggi lg kenari punya kan? kan kan kan ? tak mo kalah tu :P
From: iela
12:17:14 (September 2, 2010)
kenari buat semlam? nak nengok pic! anta la sni skit.. heh
From: kenari
16:26:14 (September 1, 2010)
TERsenyap bbfly..sebab yummmy sesangat! hehehe
09:06:26 (September 1, 2010)
ha macam mana kenari? dah siap je terus senyap.. hehe
From: kenari
01:30:54 (August 30, 2010)
iela: kenari sedang buat pudding ni...dlm oven lg tu...hehehehe..mesti dap dap dap... ;)
 
 
© TryMasak, 2009. The TryMasak logo, mascots and tagline are registered trademarks of Geoflex Sdn. Bhd. All rights reserved.