language
SAVOY/KOBIS GULUNG
 
RATE
You have to log in to rate this recipe.





Ingredients

I Savoy cabbage (kobis - xtau apa nama dlm BM sorry)
500g daging cincang
1 biji bawang kuning - cincang halus
2 ulas bawang putih - cincang halus
serbuk lada hitam,jintan,paprika,garam
2 sudu besar bijan ( jika suka)
1 biji telur
4 sudu besar serbuk roti - atau 2 keping roti direndam dan hancurkan
250ml krim segar
2 sudu besar butter

Ubi kentang rebus sebagai makanan sampingan.

Directions

1. Buka setiap satu kelopak savoy cabbage, cuci dan celur dlm air panas, angkat dan toskan.
2. Campurkan semua bahan2 lain dan daging KECUALI butter dan krim segar. Uli hingga rata dan sebati.
3. ambil sedikit dari campuran daging tadi dan masukkan kedalam sehelai daun savoy cabbage dan gulungkan kemas2.
4. Ulang hingga habis.
5.Susun gulungan kobis kedalam dulang casserole yang ada tutup.
6. Letakkan butter diatas gulungan tadi..tutupkan dan bakar di dalam ketuhar 180'C -200'C selama lebih kurang 40 minit.
7. Keluarkan casserole dan tuangkan krim segar keatasnya..tutupkan semula dan bakar lagi selama 10 minit.
8. Angkat dan siap untuk dihidang bersama ubi kentang rebus!

SIAP UNTUK DI HIDANG PANAS2...

Reviews (displaying 7 of 8 )

From: kenari
17:20:20 (January 29, 2010)
ohh kes banyak bahan tak de..daging tu penting laa tok leh nak replaced..humm sabau je lah but jgn lupa beli kalo nak buat gulungan nih..whtever ..selamat mencuba..
From: peach_tart
09:49:17 (January 29, 2010)
bhn2 yg xde..krim segar,daging,paprika..actly..kalo ujung minggu bhn2 masak kat rumah ni dah tinggal skit jer..banyak yg dah habis..so tengok la minggu depan,nk beli bhn2 buat savoy ni..tu pun kalo kobis tu tak kecut lagi..
From: kenari
16:38:23 (January 28, 2010)
Anip: kecantikkan gulungan tu bergantung kepada..saper yg menggulung, in this case it was ME - kenari :P Peach: rasanya resepi ni lah yang simple dan tak banyak bahan...apa bahan yg peach tak de? kalu tak de cream segar..peach leh guna susu cair campur dengan sedikit susu segar..pun bolih je. menu ni memang bagus tuk dieting - very light menu walaupun ianya guna kobis and jintan tu bagus untuk perut kita...
From: peach_tart
15:22:13 (January 28, 2010)
jiran peach ade bagi sayur mcm kenari ni..bnyak plak tu dia bagi..so ingat nk buat resipi ni..tapi tak cukup bahan la..
From: anip
14:42:52 (January 28, 2010)
cantik plak kobis tu digulung-gulung..sekali pandang macam roti jala gulung..hehe..
From: kenari
14:55:49 (January 27, 2010)
peach guna jintan manis and paprika tu kalu tak de leh letak serbuk cili kut(tp pedas lah nanti) and kalo tak letak langsung - tak tahu sedap atau tidak sebab tak pernah buat tanpa.
From: peach_tart
21:29:18 (January 26, 2010)
kalo xde paprika..nk letak ape ye yg sesuai..atau kalo tak letak langsung sedap tak..?
 
 
© TryMasak, 2009. The TryMasak logo, mascots and tagline are registered trademarks of Geoflex Sdn. Bhd. All rights reserved.