language
GULAI ITIK SERANTI
 
RATE
You have to log in to rate this recipe.





Ingredients

3 kg Itik Seranti- dipotong
3 cawan Rempah Serbuk Kari Ayam
3 sudu makan Bawang Putih - dicincang
6 sudu makan bawang Merah - dicincang
6 sudu makan Halia - dicincang
3 inci Kulit Kayu Manis
4 biji Buah Pelaga
5 biji Bunga Lawang
8 kuntum Bunga Cengkih
3 sudu makan Serbuk Jintan Manis
2 sudu makan Serbuk ketumbar
20 g Daun Pudina
2 biji Kulit Oren - disagat ( zest )
2 biji Kulit Lemon - disagat ( zest )
4 tin Susu Sejat Penuh Krim
4 cawan Air
10 biji Ubi ketang - di potong dadu
2 biji Jus Lemon
3 sudu makan Garam
6 sudu makan Gula
Directions

Bancuh rempah kari dengan serbuk jintan manis,serbuk jintan putih, serbuk ketumbar denga 2 cawan air.

Panaskan ,minyak tumis bawang putih, halia, bawang merah, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih,daun pudina, kulit limau hingga naik bau.

Masaukan rempah dan kacau hingga pecah minyak, masukan air, ubi kentang dan itik dan biar renih selama 2 jam dengan api yang sederhana panas.

Masukana susu atau santan dan kacau hingga sebati dan biar renih hingga isi itik benar-benar lembut.

Masukan air limau nipis dan garam secukup rasa.
Reviews (displaying 0 of 0 )

 
 
© TryMasak, 2009. The TryMasak logo, mascots and tagline are registered trademarks of Geoflex Sdn. Bhd. All rights reserved.