BUAH MELAKA
 
RATE
You have to log in to rate this recipe.
TryMasak This! [Add]


Rasa Asli Kari Sejati




Ingredients

Doh :

Tepung Pulut
Jus Daun Pandan

Inti & Hiasan : 

Gula Melaka
Kelapa Parut

Directions

1. Sediakan jus daun pandan terlebih dahulu dengan mengisar daun pandan dan air (jangan terlalu banyak, nanti jus terlalu cair). Tapis jus daun pandan. 

2. Sukatan tepung pulut, ikut citarasa dan masukkan sedikit demi sedikit jus daun pandan. 

3. Agak doh sudah bersatu dan tidak terlalu lembik, Ambil sedikit doh tersebut, bulatkan kecil-kecil dan masukkan gula melaka didalam doh kecil tersebut. (Gula melaka haruslah dipotong kecil terlebih dahulu supaya cepat cair ketika masak.

4. Didih air didalam periuk terlebih dahulu, selepas air sudah mendidih masukkan buah melaka satu - satu.

5. Jika buah melaka sudah naik dipermukaan air, bermaksud buah melaka sudah masak!

6. Gaulkan buah melaka dengan kelapa parut. Hidangkan untuk seisi keluarga~


Other recipes by puaisho [more..]

Reviews (displaying 7 of 10 )

From: puaisho
12:20:02 (March 23, 2012)
aah yg keras tu.
From: puaisho
09:21:23 (March 23, 2012)
amer : yg color perang tu. gantikn ngn gula perang pn bole sja. ayien : mmg sedap :P
From: amer
09:09:36 (March 23, 2012)
eh jappp..gula melaka y mane satu?
From: ayien
17:05:10 (March 22, 2012)
sedapnya!
From: puaisho
17:34:00 (March 21, 2012)
kenari : kalo dh dtg penyakit tu, xbole nk buat apa dh :P bbfly : out-of-shape xpe, janji rasa buah melaka :D
16:33:16 (March 21, 2012)
hehee, oklah bbfly try...tapi kalau out-of-shape jangan marah ye.. ;p
From: kenari
22:20:33 (March 19, 2012)
puaisho mmg blh..tp kalu dah kena penyakit M _ _ _ _ ...susah gak ;)) bbfly you kena blaja buat ni..nanti bulan posa leh buatkan... la la la la.. ;))
 
 
© TryMasak, 2009-2010. The TryMasak logo, mascots and tagline are registered trademarks of Geoflex Sdn. Bhd. All rights reserved.