UDANG GORENG TEPUNG KEDAI MASAKAN PANAS THAI
 
RATE
You have to log in to rate this recipe.
TryMasak This! [Add]


Rasa Asli Kari Sejati


Mudah & Lebih Nilai


Ingredients

Resepi Udang Goreng Tepung Kedai Thai

Bahan-bahan:
  • 20 - 30 ekor udang
  • 80 gram tepung gandum
  • 100 ml air
  • 1 sudu kecil baking powder
  • sedikit garam
  • sedikit kunyit (kalau nak putih tak perlu letak kunyit)
Directions

Cara Membuatnya :
  1. Masukkan tepung gandum, garam dan baking powder ke dalam mangkuk.
  2. Masukkan air dan kacau rata supaya tidak berketul.
  3. Biarkan selama 20-30 minit sebelum digunakan. Kalau masuk dalam peti sejuk lagi bagus. (Goreng terus pun boleh)
  4. Udang di bersihkan. Buang kulit, tinggalkan sedikit kulit dibahagian ekornya.
  5. Keringkan udang dengan kitchen tissue. Pastikan bahagian ekor udang benar-benar kering.
  6. Panaskan minyak yang banyak (boleh tenggelam udang).
  7. Pegang bahagian ekor udang dan celupkan rata ke dalam bancuhan tepung.
  8. Bahagian ekor tidah perlu bersalut tepung.
  9. Masukkan ke dalam minyak dan goreng sehingga keperangan.
  10. Angkat dan toskan.
  11. Hidangkan bersama sos pencicah kegemaran anda. Boleh guna sos cili thai, sos pencicah, sos cili, mayonis, tar tar sauce dan sebagainya.
Note :
  • Sukatan resepi diatas cukup untuk 30 ekor udang bersaiz 3.5 inci hingga 4 inci panjang.
  • Kali ini E-na terus goreng selepas 5 minit bancuh tepung. Ikut kesesuaian masa, rasa udang tetap sama. Cuma jika biarkan dlm 20 minit tepung lebih kembong.
Untuk lebih jelas bersama TIPS boleh klik link di bawah
http://e-nalovelykitchen.blogspot.com/2011/11/udang-goreng-tepung.html
Reviews (displaying 2 of 2 )

From: ainie
11:41:10 (June 8, 2012)
cuba la buat bb..nnt boleh makan sesame..lalalalaa...
10:11:14 (June 8, 2012)
hmm sedapnye..
 
 
© TryMasak, 2009-2010. The TryMasak logo, mascots and tagline are registered trademarks of Geoflex Sdn. Bhd. All rights reserved.