RAINBOW ROLL CAKE
 
RATE
You have to log in to rate this recipe.
TryMasak This! [Add]




Resepi Sihat Yang Berkhasiat!


Ingredients

RESEPI RAINBOW ROLL CAKE
TIPS DAN GAMBAR KLIK LINK DI BAWAH

Loyang roll cake saiz 25cm x 25cm

Bahan-bahan:
  • 2 biji telur
  • 2 biji kuning telur
  • 85 gram gula castor
  • 50 gram tepung gandum
  • 8 gram tepung jagung
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu besar ovalette
  • 30 ml air sejuk 
  • 40 ml minyak masak
RESEPI WHIPPED CREAM
(untuk 2-3 biji roll cake saiz 25cm x 25cm )

Bahan-bahan:

  • 200 ml whipped cream
  • 25 gram gula
Directions

Cara Membuatnya:
  1. Masukkan semua bahan kecuali minyak masak ke dalam mangkuk adunan.
  2. Putar menggunakan kelajuan maxima sehingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan minyak sedikit demi sedikit dan putar sebati.
  4. Bahagikan kepada 7 bahagian. Warnakan mengikut warna pelangi. (6 color lebih senang)
  5. Masukkan adunan ke dalam loyang satu persatu secara berjalur.
  6. Bakar dengan suhu 200 darjah celcius selama 15 minit.
  7. Bila dah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan.
  8. Sapu whipped cream dan hirisan strawberry. Kemudian gulung kek.
  9. Sejukkan dalam fridge sebelum dipotong. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.
Cara membuat whipped cream:
  1. Masukkan whipped cream dan gula ke dalam mangkuk adunan.
  2. Putar sehingga gebu dan ringan (terbalikkan bowl , cream tidak tumpah)
  3. Siap untuk di gunakan. Selamat mencuba dari E-na Lovely Kitchen.
Reviews (displaying 4 of 4 )

From: acidcun
12:28:21 (February 25, 2012)
cantik dan menyelerakan..
From: ainie
10:33:11 (February 16, 2012)
wahh colorful!
From: kenari
15:11:02 (February 15, 2012)
nak tanya...gulung kek ni setelah ianya sejuk? tak break up ke nanti?
15:26:48 (February 13, 2012)
Roll Cake yang lembut moist dan gebu...
 
 
© TryMasak, 2009-2010. The TryMasak logo, mascots and tagline are registered trademarks of Geoflex Sdn. Bhd. All rights reserved.