Oregano

oleh: TryMasak | komen: 0 | Tontonan 14810

Nama Saintifik: Origanum vulgare

Bergantung kepada tempat ia ditanam, secara umumnya, rasa oregano lebih kuat di tempat yang lebih panas. Rasanya menarik dan tidak tenggelam bersama bahan. Ia sebati dengan bawang putih. Aromanya kuat, dan rasanya sedikit pahit. Kekuatan rasanya pelbagai, oregano yang berkualiti tinggi sangat berperisa hingga boleh mengebaskan lidah, tetapi melada di iklim sejuk selalunya kurang berperisa.

Walaupun oregano segar lebih kompleks dan menarik, herba ini lebih banyak digunakan secara kering. Oregano kering selalunya lebih berperisa dari yang segar. Rasanya yang berempah, disesuaikan dengan ketumbar, dan sering digandingkan dengan jintan putih.

Oregano banyak digunakan dalam masakan Itali dan Greek. Ia selalu digunakan dalam sos tomato, dengan sayur goreng, dan daging bakar. Bersama daun selaseh, ia penyumbang rasa unik dalam masakan Itali. Oregano sesuai dengan acar buah zaitun, melada, dan daun lovage. Ia boleh digunakan dengan makanan pedas. Oregano menambah perisa salad, dan juga ditambah dalam sos lemon-zaitun untuk dimakan bersama ikan dan daging bakar.

oregano-leavesoregano-dried

 

 

 

 

 

Ref:
http://en.wikipedia.org/wiki/Oregano
http://www.theepicentre.com/Spices/oregano2.html
http://herbgardening.com/growingoregano.htm

Komen  Komen
Tambah Komen  Komen
FIM - Peneraju Kursus Seni Kulinari & Makanan