Gelatin (jelatin)

oleh: TryMasak | komen: 0 | Tontonan 1268

Gelatin ialah sejenis bahan yang berwarna jernih dan tidak mempunyai bau atau rasa. Gelatin yang diperolehi daripada rebusan tulang, kulit dan tendon haiwan ini merupakan bahan asas yang biasa digunakan dalam banyak produk perubatan dan pemakananan seperti gula-gula getah, gula-gula, kek dan agar-agar. 

Pengguna Islam selalunya menghindari produk yang mengandungi gelatin kerana tidak pasti samada ianya dari sumber yang halal. Walaubagaimanpun, terdapat gelatin dari sumber tumbuhan yang oleh diperolehi dari rumpai laut dikenali sebagai agar-agar. Gelatin berasaskan tumbuhan diperolehi dari pokok Kuzu, gam dari pokok Guar dan carrageenan yang dihasilkan dari Irish Moss.

 

Rujukan:

http://homecooking.about.com/od/specificfood/a/gelatintips.htm

http://safwahealth.com/bm/gelatine.php

http://halaqah.net/v10/index.php?topic=13412.0

http://www.foodsubs.com/Photos/gelatin.jpg

 

 

Komen  Komen
Tambah Komen  Komen
Tamin - Rasa Sekali, Hendak Lagi!
Rasa Asli Kari Sejati