Tepung Atta

oleh: TryMasak | komen: 0 | Tontonan 6301

Atta ialah perkataan Hindi untuk sejenis tepung gandum yang selalu digunakan dalam masakan Asia Selatan. Ia kaya dengan protein, menjadikan doh tepung atta adalah kuat dan boleh dicanai menjadi sangat nipis. Tepung atta lebih ringan berbanding tepung-tepung lain.

Secara tradisionalnya, atta berasal daripada proses penghancuran batu, yang memberikan karakteristik aroma dan rasa kepada roti. Atta ialah makanan yang kaya dengan serat. Kandungan karotinnya mengeluarkan bau dan memberikan rasa manis atta.

Roti yang diperbuat dari tepung atta ialah capati, roti, naan, dan puri.

atta-flour

 

 

 


Reference:
http://store.tandoori.lu/images/chapattiflour.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/Atta_flour
http://ayurwhat.blogspot.com/2007/07/best-bread-2-thata-flour.html

Komen  Komen
Tambah Komen  Komen
Resepi Sihat Yang Berkhasiat!
Rasa Asli Kari Sejati