Tepung Pulut

oleh: TryMasak | komen: 0 | Tontonan 20478

Nama Inggeris: Glutinous Rice Flour

Tepung pulut juga dikenali sebagai tepung beras manis atau serbuk beras manis. Tepung ini diperbuat dari biji-bijian beras pendek yang lembap, keras dan melekit apabila dimasak, hasil daripada kandungan molekul kanjinya yang tinggi. Disebabkan teksturnya yang liat, tepung pulut sering digunakan dalam membuat ‘dumpling’, roti dan pastri. Lebih elastik daripada tepung biasa, ia digunakan dalam membuat adunan dan kek tempatan. Manisan atau gula-gula yang dibuat daripada tepung pulut sangat popular dan terdapat di serata Asia Tenggara.

glutinousRiceFlour

 

 

 


Ref:
http://www.malaysiancuisine.net/html/glossary.html
http://importfood.com/fger1601.html
http://www.zarbo.co.nz/products/Dried%20Fruit/oo%20flour%20lg.jpg

Komen  Komen
Tambah Komen  Komen
Rasa Asli Kari Sejati
Mudah & Lebih Nilai