Daun Limau Purut

oleh: TryMasak | komen: 0 | Tontonan 6100

Nama Saintifik: Citrus x hystrix
Nama Inggeris: Kaffir Lime Leaf


Daun limau purut memberikan rasa dan aroma limau dan lemon yang unik. Warnanya hijau gelap dengan permukaan yang berkilat. Ia berbentuk seakan-akan dalam dua bahagian: bahagian atas daun mempunyai hujung yang tajam dan bersambung dengan sehelai daun lagi yang mempunyai ruang yang lebih luas di bahagian atasnya.

Dalam masakan sup, gunakan daun ini secara bentuk asal atau koyakkan ke beberapa bahagian, sama seperti penggunaan daun bay dalam masakan stew atau reneh. Daun limau purut kering yang dipotong halus atau dihancurkan, digunakan di dalam masakan Tom Yam, goreng dan kari, terutamanya yang mengandungi santan kelapa.

limau-purut

 

 

 

 

 

Rujukan:

http://www.theepicentre.com/Spices/kaffir.html
http://www.fourwindsgrowers.com/photos/kaffir/fruit.jpg

Komen  Komen
Tambah Komen  Komen
FIM - Peneraju Kursus Seni Kulinari & Makanan
Tamin - Rasa Sekali, Hendak Lagi!