Limau Purut

oleh: TryMasak | komen: 0 | Tontonan 2229

Nama Saintifik: Citrus x hystrix
Nama Inggeris: Kaffir Lime


Walaupun jus limau purut jarang digunakan dalam masakan, namun kulitnya yang mempunyai kadar minyak aromatik yang tinggi, amat penting di dalam pembuatan pes kari dan salah satu sebab mengapa masakan kari Thai mempunyai rasa segar yang unik. Disebabkan rasanya yang mampu menenggelamkan rasa bahan-bahan lain di dalam masakan, ia haruslah digunakan secara bersederhana, diparut atau dipotong hingga halus, atau ditumbuk di dalam batu lesung dengan bahan-bahan pes lain.

 

limau-purut

 

 

 

 

 

Rujukan:

http://www.theepicentre.com/Spices/kaffir.html
http://www.fourwindsgrowers.com/photos/kaffir/fruit.jpg

Komen  Komen
Tambah Komen  Komen
Mudah & Lebih Nilai
Tamin - Rasa Sekali, Hendak Lagi!